Zonderland op voorsprong voor Olympisch ticket

Met de overwinning aan het hoge rek tijdens de World Cup in Melbourne bewees Epke Zonderland zichzelf een goede dienst. De sporter uit Lemmer kwam door deze overwinning alleen aan de leiding in de FIG ranglijst. Ondanks dat diverse media er vanuit gingen dat de Japanner Miyachi al op 90 punten staat is dit niet zo. De Japanner bleef door zijn 5e plaats in Melbourne met zijn drie beste resultaten steken op 85 punten. Hij heeft immers alleen in 2019 de World Cups in Melbourne en Cottbus gewonnen. De winst van de World Cup in Doha die hem wordt toegeschreven is niet correct;  die is gewonnen door de Kroaat Srbic. Het feit dat Srbic zich tijdens het WK al heeft verzekerd van een Olympisch ticket betekent niet dat zijn score uit de ranking verdwijnt en dat de overwinning dan wordt toebedeeld aan Miyachi. Dat zou ook zeer opmerkelijk zijn.

De officiële FIG ranking per 25-02-2020 Bron: FIG website https://www.gymnastics.sport/site/

Geen gelopen race!

Miyachi was na zijn val in Melbourne vanzelfsprekend zeer teleurgesteld. Hij had zich voorgenomen om Zonderland in een rechtstreeks duel te verslaan en zo zelf op 90 punten te komen. Het verliep anders voor hem. Maar hij is nog niet kansloos. Zeker niet. Hij wil uiteraard dolgraag in eigen land in de rekfinale staan. Daarvoor heeft hij nog twee kansen om op die 90 punten te komen: de World Cup wedstrijden in Baku en Doha in maart. Dat Miyachi Baku en Doha aan zich voorbij laat gaan – zoals hij in een interviews in Melbourne meldde, kunnen we ons voorlopig niet voorstellen.

Want mocht hij een van die twee wedstrijden winnen en zo met 90 wedstrijdpunten op gelijke hoogte komen met Zonderland, dan wordt er gekeken naar de totale score van de drie beste wedstrijden van de gymnasten. Op dit moment is ook dat in het voordeel van Zonderland. Over de drie beste wedstrijden staat Epke op een totaal van 44.399 punten.

Maar…, als Miyachi in Baku of Doha wint met een score van 14.734 of meer, dan komt de Japanner op een totaal van 44.400. En dat is, mede gezien de uitgangswaarde van 6,8 van zijn oefening in Australië, zeker niet onmogelijk. Turnt hij deze spectaculaire én meteen ook risicovolle oefening netjes uit, dan behoort een score van rond de 15 punten zeker tot de mogelijkheden! Daarmee zou hij het felbegeerde ticket winnen.

In dat geval is het aan Zonderland om zijn minste score van 14.633 van Baku vorig jaar te verbeteren en dat kan alleen door nóg een World Cup te winnen. Het wordt pas echt vervelend voor de Fries als Miyachi beide resterende World Cups zou winnen, met minimaal één keer een score van 14,734 of hoger. In dat geval kan Zonderland zijn totaalscore niet verbeteren en blijft hij noodgedwongen thuis, ondanks zijn fraaie overwinning in Melbourne. Het is dus afwachten wat Miyachi in Baku of Doha gaat doen – als hij komt. Pas dan is er zekerheid in dit boeiende turngevecht tussen routinier Zonderland en zijn uitdager.

Een score-overzicht tussen Miyachi en Zonderland met in geel het ‘rampscenario’ voor Zonderland.

Transparantie gewenst!
Door alle onduidelijkheid lijkt het een schimmige procedure, maar dat is het niet. Het is alleen jammer dat navraag bij de FIG en de KNGU geen directe duidelijkheid oplevert. De FIG verwijst naar de regels en legt de taak om duidelijkheid te scheppen bij de KNGU neer. Maar de bond geeft tot op heden geen tekst en uitleg. Ook niet bij monde van de bondscoach. Transparantie hierover had veel onduidelijk kunnen voorkomen. Hoe het ook loopt, het is afwachten totdat de laatste meetellende World Cup, die van Doha, is geturnd. Dan is pas zeker of Zonderland of Miyachi zich mag voorbereiden op de Olympische Spelen.