Yuri van Gelder naar huis gestuurd

Yuri van GelderGisteren heeft NOC*NSF besloten om Yuri van Gelder direct naar huis te sturen. Van Gelder mist daardoor de finale aan de ringen. Het feit dat Yuri zich had geplaatst voor de finale was voor hem reden om In de nacht van zaterdag op zondag zich buiten het olympisch dorp te begeven. Yuri  keerde pas in de vroege ochtenduren terug. Hij heeft toegegeven dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol heeft gedronken.

De teamleiding van de KNGU heeft de leiding van TeamNL geïnformeerd over het gedrag van Van Gelder. In overleg met de KNGU is besloten Van Gelder terug te trekken uit het Olympisch turntoernooi. Chef de Mission Maurits Hendriks: “Het is een zeer moeilijke beslissing geweest voor ons om te nemen. Ik vind het vreselijk voor Yuri, maar dit gedrag is ontoelaatbaar. Dat hoort niet bij deelname aan de Olympische Spelen of welk sport evenement dan ook. Sportief is dit een aderlating maar bij een dergelijke overtreding van de geldende waarden binnen TeamNL hebben we geen andere keuze. We staan voor samen excelleren met respect voor alle afspraken en regels. Onze sporters hebben een voorbeeldrol en daar past dit gedrag absoluut niet bij. We hebben Yuri erop aangesproken en hij heeft toegegeven dat hij die ochtend pas is teruggekeerd in het dorp. Yuri heeft ons geen andere keuze gelaten. ”

Teleurgesteld

Ook Hans Gootjes, technisch directeur van de KNGU, laat weten enorm teleurgesteld te zijn in Van Gelder. “Yuri heeft er zo lang over gedaan om hier te komen, maar kan het helaas niet afmaken. Binnen ons team is dit gedrag niet te tolereren. De afspraken in het algemeen en de verwachting t.a.v. sporters die nog in competitie zijn in het bijzonder, zijn glashelder. Vooral als het gaat over het respecteren van onze kernwaarden. Die zijn door Yuri helaas overschreden. Ook met het oog op het handhaven van een optimaal prestatieklimaat hebben we deze maatregel in overleg met TeamNL getroffen.”