Videofeedback systeem voor de breedtesport

Videofeedback systeem voor de breedtesport

Het InnoSportLab in ’s-Hertogenbosch heeft haar sporen in de turnsport al verdiend. Ze ontwikkelde bijvoorbeeld de ‘Slimme Ringen’ dat de jury helpt bij het beoordelen van  ringenoefeningen, ze hebben op internationale toernooien metingen gedaan bij sprong waardoor de techniek verbeterd kon worden. En de sporters die in Den Bosch trainen werken al van begin af aan (2010) met videofeedback in hun trainingen.

Directe feedback

Labmanager en bewegingswetenschapper Maurice Aart hierover; ‘Heb je als sporter dezelfde aanwijzing al tig keer gehoord maar geen idee wat er precies mee wordt bedoeld? Dan is directe videofeedback de oplossing! Feedback kan op verschillende manieren ontvangen worden, bijvoorbeeld door te horen, voelen of zien. Zeker in een sport als turnen is het zien van de oefening, middels visuele feedback, van grote meerwaarde. Een turn(st)er voelt bijvoorbeeld niet dat een been krom is, terwijl dit wel het geval is. Het terugzien van een oefening kan op deze manier het leerproces versnellen.’

Succes

InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch heeft met veel succes voor de Nederlandse topturners en -turnsters die trainen in het nationaal trainingscentrum van TeamNL in Den Bosch (‘De Plek’) een direct videofeedbacksysteem geïmplementeerd voor tijdens de turntrainingen. Directe videofeedback wordt door hen dagelijks gebruikt. Het videofeedbacksysteem is het afgelopen jaar doorontwikkeld zodat het nu mobiel is en ook geschikt is voor gebruik in de breedtesport bij jongere doelgroepen. Dit nieuwe systeem heet “CameraDelay”. Het toepassen van directe videofeedback is hiermee nu ook mogelijk én toegankelijk geworden voor de recreatieve turn(st)er en (turn)verenigingen!

‘’CameraDelay is hét mobiele camerasysteem voor directe videofeedback

dat is ontwikkeld voor en door de turnsport’’

“CameraDelay” is een geavanceerd compleet videosysteem waarmee doorlopend videobeelden worden opgenomen en tegelijkertijd ook kunnen worden afgespeeld. Het bestaat uit een PC met touchscreen op een statief en een los te plaatsen camera in de zaal (ook op een statief).

De videobeelden kunnen hierdoor na het uitvoeren van een beurt of oefening direct worden bekeken door de turn(st)er en/of  coach. Het CameraDelay systeem is gemakkelijk te verplaatsen en op te stellen in elke gewenste positie in de turnhal. Omdat het CameraDelay systeem is ontwikkeld in samenwerking met de turnpraktijk, is dit hét camerasysteem voor directe videofeedback dat is ontwikkeld voor en door de turnsport. ‘Door de gebruiksvriendelijkheid is het systeem heel goed zelfstandig te gebruiken door de jonge turn(st)ers’,  aldus Maurice Aarts.

Ben je geïnteresseerd en wil je weten hoe je directe videofeedback kunt gebruiken voor jouw turn(st)er of turnvereniging? Kijk op de website of neem contact op met InnoSportLab ’s-Hertogenbosch per e-mail.

InnoSportLab ’s-Hertogenbosch certified partner van Sportinnovator

Is ernaast het nieuwe videofeedback systeem CameraDelay nog meer gebeurd in Den Bosch? ‘Jazeker. Het afgelopen jaar zijn de eerste 12 centra voor sportinnovatie Certified Partner geworden van Sportinnovator. InnoSportLab ’s-Hertogenbosch is er daar één van!’, laat Aarts met enige trots weten.

Sportinnovatienetwerk

De innovatiecentra vormen een belangrijk onderdeel van het netwerk van Sportinnovator, de landelijke organisatie die van Nederland één van de meest sportinnovatieve landen ter wereld wil maken. InnoSportLab ’s-Hertogenbosch maakt als Certified Partner nu  deel uit van hét sportinnovatienetwerk van Nederland. Sportinnovator-centra zijn ontmoetings- en broedplaatsen waar onderzoekers, ondernemers, overheden en sportorganisaties samenwerken. Via dit netwerk worden rendabele innovaties ontwikkeld die bijdragen aan de (top)sport, sportparticipatie en een actieve leefstijl. Deze innovaties versterken de kennisbasis voor sport.

Op de foto hiernaast krijgt Stefan van Meurs (bewegingswetenschapper/data-analist) namens het  InnoSportLab ’s-Hertogenbosch het Sportinnovator certificaat uitgereikt van Maurits Hendriks, lid van het Topteam Sport en technisch directeur van NOC*NSF.

Het InnoSportLab ’s-Hertogenbosch is sinds maart 2010 hét brandpunt van innovatie voor de gymnastische sporten in Nederland. Vanuit het Nationaal Trainingscentrum (NTC) van de KNGU in ’s-Hertogenbosch wordt op hoogwaardig niveau de (top)sportpraktijk gemonitord en begeleid. Om vragen uit de sport te beantwoorden worden bijvoorbeeld metingen aan toestellen, sportmaterialen en sporters uitgevoerd. ‘InnoSportLab ’s-Hertogenbosch heeft daarnaast een unieke internationale samenwerking met de Europese (European Gymnastics) en wereldturnbond (FIG) om tijdens grote wedstrijden de juryleden te ondersteunen’, licht labmanager Aarts nog toe.

Bekijk InnoSportLab ook op de social kanalen

advertentie