Selectieprocedure EK turnen heren bekend

De KNGU maakte vandaag haar selectieprocedure van het herenteam voor het EK bekend. Voor dit toernooi heeft de bond zich ten doel gesteld om met een team een plaats bij de top 5 te behalen en minimaal één medialle te winnen. De selectieprocedure is het begin van het gehele traject richting de Olympische Spelen van 2020. Voor die Spelen in Tokio heeft de KNGU zich ten doel gesteld een plaats met het team bij de beste 8 én minimaal twee medailles. Het komende Europese kampioenschap is het eerste grote toernooi in aanloop richting De Spelen in 2020. Om die reden gaat Bondscoach Bram van Bokhoven werken met een zogeheten kernteam Tokio (KTT). Dit team bestaat uit slechts 8 gymnasten. Met deze groep gaat Van Bokhoven toewerken naar de grote evenementen tot en met de Olympische Spelen van Tokio.
De sporters krijgen zaterdag via een Nationale Test in Den Bosch de mogelijkheid zich in dit kernteam te turnen. Het definitieve team voor het EK wordt pas in juli bekend maar nu al vormt Van Bokhoven een kernteam. Andere sporters krijgen gedurende het jaar, zoals tijdens het NK in Ahoy, nog de mogelijkheid zich in dit team de turnen. Binnen deze groep van 8 turners zal er nadrukkelijk, niet alleen naar de individuele performance gekeken worden maar ook naar de inpasbaarheid binnen het team in aanloop naar Tokyo 2020.

Meer dan scores alleen

Het gaat bij de samenstelling van het team niet alleen om de scores. Er wordt ook gekeken naar de stabiliteit van het programma, de aanwezigheid van de sporters en hun attitude t.a.v. het team, het tonen van de bepaalde ‘Ten Team Factors’ en de samenstelling van een team met de grootste kans op een totaalscore van 245 punten.
Instroom en toestelspecialisten

Turners die in aanmerking komen voor het KTT zullen overwegend allrounders zijn. Zij krijgen prioriteit in het trainings- en wedstrijdprogramma. Er worden ook trainingsgroepen gevormd voor turners die net onder de top zitten en toestelspecialisten. Turners kunnen doorstromen naar het kernteam als daar plaatsen vrijkomen. Naast het team zijn er op de komende Spelen ook aparte mogelijkheden om zich als toestelspecialist te kwalificeren.