Selectieprocedure EK dames ook bekend

GErben WiersmaEen paar weken geleden maakte de KNGU haar selectieprocedure voor het EK turnen voor de heren bekend. Vandaag maakt de bond ook haar selectieprocedure van het damesteam voor het EK bekend. En net als bij de heren is het doel om met het team een plaats bij de top 5 te behalen. Opvallend genoeg stelt de organisatie voor de dames geen medailles ten doel.

Team

De selectieprocedure is het begin van het gehele traject richting de Olympische Spelen van 2020. De turnsters konden zich in 2017 op de EK en WK nog op individuele prestaties richten; vanaf 2018 staan de toernooien in het teken van de teamprestatie in de opbouw voor de Olympische Zomerspelen van 2020. Hiervoor moet Nederland zich in 2019 zien te plaatsen.

Kwalificatiemomenten

Het eerste kwalificatiemoment is het NK in Ahoy. Met dien verstande dat alleen de meerkamp op 23 juni als open kwalificatiemoment telt. Het publiek zal naar verwachting dit jaar dus wel alle topdames in actie zien in Rotterdam. Een tweede en derde kwalificatiemoment staan gepland op 7 juli en 19 juli in Heerenveen. Maandag 25 juni maakt de KNGU een trajectselectie bekend van maximaal 8 turnsters. Deze acht turnsters hebben van maandag 2 juli tot en met 8 juli een stage in Heerenveen. Op 6 juli is dan bekend welke 5 turnsters als team en welke 3 turnsters als individu op zaterdag 7 juli in Heerenveen een interland turnen. Vervolgens staat van maandag 16 juli tot en met vrijdag 20 juli weer een stage gepland met op 19 juli een interne kwalificatie. Uiterlijk vrijdag 20 juli wordt het team van 5 turnsters en maximaal 2 vervangende turnsters bekend gemaakt. Het Europese kampioenschap in Glasgow begint de eerste week van augustus.