Persoonlijke coaches Oranje turnsters niet mee naar De Spelen

Persoonlijke coaches Oranjeturnsters niet mee naar De Spelen

Vanmiddag maakte technisch directeur Mark Meijer bekend dat de Nederlands turnsters met een aangepast coachteam naar De Spelen zullen gaan. Naast bondscoach Bram van Bokhoven zullen José van der Veen en de Amerikaanse Aimee Boorman de Nederlandse dames begeleiden. Dit besluit is gisteren ook met het team besproken.

Meijer noemde het zelf een enorm heftig besluit. ‘Je werkt als sporter en coaches samen naar een eindplaatje en dan is dit besluit heftig.’ Het besluit is vooral genomen om duidelijkheid te geven aan sporters en coaches. Hangende de onderzoeken wil Meijer het besluit om de persoonlijke coaches niet af te vaardigen naar Tokyo niet oormerken als ‘schuldig of niet schuldig.’. Bondscoach Bram van Bokhoven voegde hier aan toe; ‘Het belangrijkste is nu dat deze coaches zo goed mogelijk ingelezen raken om zo dicht mogelijk te komen bij wat de sporters gewend zijn en ze zo optimaal voor te bereiden. De persoonlijke coaches blijven wel verantwoordelijk voor de training van de sporters richting de Olympische Spelen.

Boorman

De Amerikaanse Boorman, voormalig turncoach van Simone Biles, arriveerde enige tijd terug in Nederland op uitnodiging van Turnz Amsterdam. Vanaf dat moment is de gedachte om haar toe te voegen aan het coachteam ook gaan spelen, aldus Meijer.
De persoonlijke coaches gaan nog wel mee naar het EK in Basel. Van der Veen en Boorman worden tijdens dat toernooi ook aan de coachstaf toegevoegd om de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen.
Maandag maakt de KNGU het team voor het EK bekend. ‘Daar zitten nog wat onzekerheidjes in’, volgens Meijer. De rest van het team turnt niet veel later het internationale toernooi in Varna.