Pakhniuk pakt met Oekraïne Europese titel

Het was op voorhand een beetje een gedevalueerd EK. De krachtmeting in Mersin aan de Turkse kust werd een bijna Oost Europees onderonsje. Daarmee doen we de individuele prestaties niet teniet, maar de medailleverdeling zou er bij een compleet Europese titelstrijd anders uitgezien hebben. Nu werd Oekraïne kampioen voor Turkije en Hongarije.

Thuisland Turkije ging als beste team de finale in, maar moest in die finale de heren uit de Oekraïne voor laten gaan. Met ruim vier punten voorsprong ging de winst van dit uitgedunde kampioenschap naar de Oekraïne. Het was mooi te zien dat Petro Pakhniuk, die we kennen van zijn deelname aan de Brabant Trophy in 2019, op voltige en brug de beste scores neerzette. Hiermee had hij een flinke  bijdrage in het goud voor zijn land. Net als Igor Radivilov die op ringen en sprong de beste score neerzette.

Zoals gezegd moest Turkije in de finale buigen. Ferhat Arican maakte in de finale een fout op brug waardoor zijn score ruim 2.800 lager uitviel. Ahmet Onder, die we onlangs nog interviewden, liet in zijn uitvoering op vloer en voltige ook steekjes vallen. Onder liet tijdens de kwalificatie een indrukwekkende rekoefening zien (D 6.000, E 8.000). Maar kon dit in de finale niet herhalen. Hij kwam op het moment suprême niet verder dan een D score van 5.600 en een E score van 6.966. Zilver voor Turkije dus.

Brons

Hongarije wist de derde plaats uit de kwalificatie – voor Israël en Oostenrijk – succesvol te verdedigen. Waar zowel de Oekraïne als Turkije in de finale duidelijk lager scoorde dan in de kwalificatie gaven de mannen uit Hongarije weinig toe op hun kwalificatieresultaat. Dit gold niet voor Oostenrijk. Die lieten in de finale vier punten liggen waardoor ze het brons snel uit het zicht verloren. Het was Israël dat het Hongarije nog enigszins lastig maakte voor het brons. De brugoefeningen bleken na afloop de scherprechter tussen deze landen te zijn geweest. Hongarije bleef uiteindelijk Israël met iets meer dan een punt voor.

Individuele verrassingen

Individueel wist de Israëlier Artem Dolgopyat wel een medailles in de wacht te slepen. Op vloer pakte hij het goud en op sprong brons. Op voltige kwam een verrassende winnaar tevoorschijn. De als zevende gekwalificeerde Albanees Matvei Petrov gooide alles in de strijd. Met een duidelijk moeilijker finale-oefening, die hij prima uit turnde, haalde hij het goud binnen. Zijn D-score was maar liefst 0.8 hoger dan in de kwalificatie en zijn E-score 0.200 hoger. Dit was net voldoende om de Croaat Filip Ude met 0.033 te verslaan. De Croaat tekende nog wel protest aan tegen zijn D-score, maar dit mocht niet baten.

Dolgopyat: goud op vloer, brons op sprong
Ahmet Onder; in kwalificatie beter dan in finale

In de finale van de ringen maakte de Turk Ibrahim Colak geen fout. Ook hij zette alles op alles in deze finale en verzwaarde dus zijn oefening. Een D-score die ten opzichte van de kwalificatie 0.200 hoger lag, voerde hij prima uit. De beloning was er ook naar. Een E-score van 9.000 maakte aan alle twijfel een eind. De Oostenrijker Vincenz Hoeck was met een gelijke score als Colak de finale binnengekomen, maar moest met zijn score van 14.800 in de Turk zij  meerdere erkennen en met zilver genoegen nemen.

Op sprong werd het een tweestrijd tussen de Oekraïner Igor Radivilov en de Wit Rus Yahor Sharamkou. In de kwalificatie waren ze de nummers één en twee. En in de finale veranderde dit niet.

Ferhat Arikan en brug

Maakte de Turkse brugspecialist Ferhat Arikan in de teamfinale nog een fout, in de toestelfinale deed hij dit niet. Net zoals in de kwalificatie bleef hij Petro Pakhniuk voor. Het brons ging naar de Let Robert Tvorogal. En dat de Let aan de Turkse kust goed in zijn vel zat toonde hij in de finale aan het hoge rek. Daar verraste hij de Croaat Tim Srbic door het goud op te eisen. Srbic moest genoegen nemen met het zilver en Alexander Myakinin uit Israël mocht het brons omhangen.

17 December beginnen de dames aan hun ‘verkapte’ Europees kampioenschap. We zijn benieuwd of daar nog verrassingen tevoorschijn komen.

17 December beginnen de dames aan hun ‘verkapte’ Europees kampioenschap. We zijn benieuwd of daar nog verrassingen tevoorschijn komen.