Oranjeselectie heren bekend

Naar aanleiding van de Nationale test afgelopen weekend heeft Bondscoach Bram van Bokhoven vandaag de Oranjeselectie bekend gemaakt. Deze selectie gaat samen de voorbereiding in voor de Olympische Zomerspelen in Tokyo in 2020.
De Oranjeselectie bestaat uit drie onderdelen, te weten het Kernteam Tokyo (KTT), Specialistenteam Tokyo (STT) en Instroomteam Tokyo (ITT). Het Kernteam bestaat uit acht turners die zich samen voorbereiden op de teamkwalificatie voor de Olympische Zomerspelen in 2020.
De volgende 10 gymnasten zijn opgenomen in de Oranjeselectie: Anthony van Assche (KTT), Michel Bletterman (KTT), Bart Deurloo (KTT), Rick Jacobs (ITT) Bram Louwije (KTT), Frank Rijken (KTT), Casimir Schmidt (KTT), Bram Verhofstad (KTT), Boudewijn de Vries (STT) en Epke Zonderland (KTT).

Selectieprocedure

Bij deze keuze van het kernteam van 8 turners is gekeken naar de eigen prestaties bij de vooraf overeengekomen toestellen en oefeningen en ook nadrukkelijk naar de inpasbaarheid binnen het team in aanloop naar Tokyo 2020. Aan het einde van het jaar zal er wederom een test plaatsvinden waar turners die nu nog niet zijn opgenomen of zijn afgevallen, zich alsnog in de selectie kunnen turnen.
De 8 turners van het kernteam vormen de voorlopige EK-trajectselectie. De uiteindelijke afvaardiging naar de Europese Kampioenschappen wordt in week 27 bekend gemaakt, na de twee kwalificatiewedstrijden tijdens de NK in Rotterdam (23/24 juni) en in Heerenveen (30 juni). De Europese Kampioenschappen vinden plaats van 9 tot en met 12 augustus in Glasgow.
De voorbereiding voor Tokyo verloopt onder meer via de continentale en mondiale kampioenschappen Turnen in 2018 en 2019. Deze kampioenschappen vinden plaats in Glasgow (EK 2018), Doha (WK 2018), Szczecin (EK 2019) en Stuttgart (WK 2019).
Opvallend is de afwezigheid van ringenspecialist Yuri van Gelder. Van Gelder maakt niet langer deel uit van Oranjeselectie, Hij volgt dus ook niet de teamvoorbereidingen richting Tokyo. De KNGU laat weten de kwaliteiten van Yuri op het onderdeel ringen te kennen. Vanuit dat perspectief wordt samen met Yuri gekeken naar een individueel traject via de World Cup wedstrijden voor dit jaar.