Olympische Spelen Tokio starten op 23 juli 2021

De Olympische Spelen in Tokio zullen op 23 juli 2021 van start gaan. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag bekendgemaakt. 

De Nederlandse damesturnploeg, onder leiding van bondscoach Gerben Wiersma, is al zeker van een olympisch ticket. Het team plaatste zich vorig jaar bij de WK in Stuttgart voor de Spelen. Volgend jaar in Tokio verschijnen er vier Nederlandse turnsters aan de start.

Dutch team during artistics team final at 2016 Olympic Games; 09/08/2016 – Foto: SCHREYER

Aan de hand van kwalificatiewedstrijden in Nederland zal worden bepaald welke vier turnsters naar Tokyo zullen afreizen.

Wanneer deze kwalificatiemomenten precies zullen plaatsvinden, wordt op een later moment door de KNGU bekendgemaakt.

Bij de heren heeft turner Bart Deurloo al een Olympisch ticket op zak. Epke Zonderland, momenteel aanvoerder van het wereldbekerklassement aan de rekstok, stevent eveneens af op een ticket naar Tokio.

Momenteel wordt er door de Europese gymnastiekunie (UEG) en de Internationale Gymnastiek Federatie (FIG) gewerkt aan een aanpassing van de wedstrijdkalender en de Olympische kwalificatieprocedure voor de nog niet geplaatste sporters.

Op basis van die kalender zal ook het programma van de Nederlandse turn(st)ers op weg naar Tokyo meer vorm gaan krijgen. Meer informatie hierover volgt. 

Wil je het actuele turnnieuws en -achtergronden thuis ontvangen? Word dan hier lid

Lees je graag oudere berichten van turntoppers of verhalen van WK’s en EK’s nog eens. Kijk dan hier.