Nederlandse turners ook naar De Spelen

Nederlandse turners brons tijdens Test Event Foto: SCHREYER

Naast de dames gaan ook de Nederlandse turners naar De Spelen. Het was bloedstollend spannend afgelopen nacht in Rio. Na drie toestellen stonden de Nederlandse mannen nog vijfde. Maar aan het eind van de wedstrijd stonden de Nederlandse turners trots op het podium! Ongelooflijk. Het team moest alleen Duitsland en Oekraïne voor zich dulden.

De kracht bleek in de staart te zitten. Op brug, rek en vloer grossierde Nederland in punten. Naast de meerkampers bleek hier de kracht van onze specialisten. Op rek scoorde Nederland zelfs het beste van alle deelnemende landen.

Tekenend voor de groei die de Nederlandse turners hebben doorgemaakt is de score van Michel Bletterman. Met 85.398 was hij uiteindelijk de beste Nederlandse meerkamper. Ook Frank Rijken turnde een meerkamp en behaalde 84.599. Dit zijn scores waar we een aantal jaren terug alleen maar van konden dromen.

De kwalificatie van de Nederlandse mannen is vooral een prestatie van een team. Laat dat duidelijk zijn. Natuurlijk heb je gymnasten nodig die dit kunnen brengen. Maar als Mitch Fenner bij zijn aanstelling niet begonnen was met te luisteren naar de individuele doelstellingen en ambities en van hieruit het teambelang duidelijk maakte, waren de mannen nooit zover gekomen. En vergeet niet dat dit ‘team’ verder gaat dan alleen de mannen die het gepresteerd hebben in Rio. Bij dat team horen ook alle gymnasten die uiteindelijk niet mee gingen naar Rio, maar die wel betrokken waren in het project ‘Team Rio’. Ook zij groeiden gaande het proces. Ook zij stuwden de andere mannen voort in hun ontwikkeling.

Nederlandse turners na afloop van hun wedstijd - Foto: SCHREYER

Bij dit team horen ook de trainers van de betrokken clubs, de begeleiders van het team en de ouders van de gymnasten. Dat moet de belangrijkste les zijn die het Nederlandse turnen moet trekken uit deze historische kwalificatie. Dit moet de KNGU borgen om onze topsport op niveau te houden. Want juist door deze kwalificatie van zowel het heren- als het damesteam krijgt het maximaal aantal gymnasten de kans te presteren als individu op het hoogste podium. Ondanks dat de KNGU financieel in zwaar weer zit, is dit een signaal om voldoende financiële middelen vrij te maken voor de topsportprogramma’s. De prestaties van de dames en heren topsporters laten zich op enig moment  uitbetalen in meer leden voor de turnsport. Waarbij aangetekend dat de topsport zich beter moet presenteren richting het grote publiek. Maar ook dit begint te verbeteren.