Nederlandse dames winnen brons in teamfinale

NED team, Foto: SCHREYER

Glasgow is ons goedgezind lijkt het. Na de historische kwalificatie voor de Spelen in Rio tijdens het WK in 2015 turnden de dames zich nu naar EK brons. De Russische ploeg was het sterkst. Met 165.195 wonnen zij overtuigend het goud. Het zilver ging naar Frankrijk met 161.131. Nederland kwam in de laatste ronde nog dicht in de buurt van de Fransen, maar bleef uiteindelijk derde met een score van 159.563.

Nederland pakt hiermee sinds het zilver in 2002 weer een EK-teammedaille. De vooraf geformuleerde doelstelling (top vijf) is hiermee ruimschoot behaald door de dames. Bij de start zag het hier nog niet naar uit. Vera van Pol opende voor Nederland de wedstrijd en had een val en wat kleine wiebels. Ook Céline had een aantal kleine wankelingen. Maar al snel bleek dat ook andere teams foutjes maakten. Dus op naar het volgende toestel. Op vloer zette Tisha Volleman met haar score van 13.200 de toon voor drie prima vloeroefeningen. Ook Céline van Gerner turnde een opmerkelijke oefening. Deze goede lijn werd doorgetrokken op sprong. Naomi Visser, Vera van Pol en Tisha Volleman lieten zien wat ze waard zijn op het internationale podium. Het gat met Frankrijk was na drie ronden bijna 3.300. Dat bleek net iets te groot. Alhoewel Sanne Wevers (13.733) , Céline van Gerner (13.733) en Vera van Pol (12.933) alles gaven en de Franse dames weer wat foutjes maakten op vloer, was het verschil uiteindelijk toch nog iets meer dan 1.5 punt. Maar de dames mogen terug kijken op een prima finale en memorabel brons. Morgen zijn de toestelfinales met daarin drie Nederlandse turnster.

Opmerkelijk was dat België, dat in de kwalificatie nog voor Nederland eindigde, zich had teruggetrokken voor de teamfinale om zich te focussen op ‘de komende teamdoelstellingen’.