Maak van een klacht een kracht

BREED OPLEIDEN: FYSIEK, MENTAAL ÉN SOCIAAL

Maak van een klacht een kracht

Orthopedisch chirurg Piet van Loon constateert vanuit zijn praktijk: ‘Van de jeugd kan tegenwoordig slechts 41 procent de vloer halen bij de zogenaamde Finger Floor Test, waarbij met gestrekte benen de grond moet worden aangeraakt. Onder voetballers is dat maar 10 procent! Meer dan de helft van de kinderen, 53 procent, speelt nu vaker binnenshuis dan buiten. 80 Procent van alle 14- tot 18-jarigen heeft mede daardoor hamstringverkorting aan tenminste één been, 79 procent van de jeugd in die leeftijd kampt met hetzelfde euvel aan de achillespees. 57 procent van die categorie voldoet niet aan de beweegrichtlijn van zestig minuten per dag matige lichamelijke activiteit. Veertig procent van alle 18-jarigen kampt als gevolg van te weinig fysieke activiteiten met afwijkingen in de rug die voorheen alleen aan het einde van je levensfase werden gezien.’ Om in termen van Van Loon te blijven: “de gameboy rug.”

Missie

Uit bovenstaande verhaal is duidelijk: de gymvereniging van 2021 heeft een missie: breed opleiden van de Nederlandse jeugd: zowel fysiek als mentaal én sociaal. Op school gebeurt dat niet of nauwelijks. Op een aantal plaatsen zijn er al verenigingen begonnen.

Op de foto:
Jeremy van der Berg (keepersacademy Sierd van der Berg) in volle focus op balans in Epke Zonderland turnhal: “Turnen vind ik het allerleukst, daardoor ben ik lenig.”

Koen Westers (11, maakt deel uit van de jongste jeugd van SC Heerenveen)
“Door ECO-Coaching ontwikkel ik mijn fysieke en mentale kracht. Ik vind op deze manier trainen heel erg uitdagend. Ik leer door te zetten en mijn concentratie te behouden, te vechten om een opdracht te behalen. Soms is dat best moeilijk. Ik leer hier meer dan tijdens gymles op school, zeker weten. Ik ben een doorzetter geworden. Op het voetbalveld kan ik twee dingen tegelijk doen omdat ik weet hoe ik me moet concentreren. Soms moet je kijken of een ­tegenstander in je rug komt op het moment dat je een bal aangespeeld krijgt.”

Inmiddels zijn er meerdere teams begonnen met breed opleiden.

Coronabreed

“Breed bewegen” past ook maatschappelijk gezien in de algemene aandachtsvelden van januari. Na alle chocoladeletters, pepernoten, wijn, kerstkalkoenen, champagne, oliebollen e.d. is het tijd om bewegen centraal te stellen om weer te komen tot een frisse, fitte, fleurige Nederlander. Die Nederlander is door corona vaak stil gevallen, aangekomen en dus letterlijk breed geworden!  Hij krijgt de opdracht: Ik leef, dus ik beweeg.

Gebruik bewegen als (corona) medicijn. 3-4x/week sporten tot je zweet, dat moet te doen zijn. Met erin verweven: doel, ontspanning, socialisering, slapen en voeding. Gevolg: meer weerstand en positievere mindset. De eerste 4-6 weken volhouden is cruciaal.

Tsjoch op 2021!

(Uit het Fries vertaald: Proost op 2021!)