KNGU ‘repareert’ ontslag Jos van Klink met Dirk van Meldert

Eind 2018 kreeg seniorentrainer Jos van Klink bij S.V. Pax te horen dat er binnen de exploitatie van de club geen ruimte meer was voor hem. Na 13 jaar trainerschap bij de club uit Hoofddorp kon hij de deur achter zich dicht trekken. KNGU laat begin februari weten dat ze een extra trainer aanstelt in de persoon van Dirk van Meldert en deze stationeert bij S.V. Pax.

Voordat Van Klink bij S.V. Pax aan de slag ging werkte hij bij G.V. Mijdrecht en FIT Amstelveen. Van Klink die ook meedraaide in het Oranje begeleidingsteam is begrijpelijk teleurgesteld en denkt na over zijn toekomst. De trainer met een CIOS achtergrond laat weten dat hij het werken met topsporters als Casimir Schmidt en Glenn Schmink geweldig vond, maar ook graag met ‘kleine mannen’ aan de slag gaat. Hij hielp onder meer Loran de Munck en Jaro van Wijngaarden zich te ontwikkelen tot topsporter. Sinds een jaar of twee was Van Klink echter geen hoofdtrainer bij de Hoofddorpse club. Zijn functie is toen omgevormd naar ‘seniortrainer’.

Lancune bij S.V. Pax
Volgens bondscoach Bram van Bokhoven zag hij zich, door het ontslag van Van Klink, plots geconfronteerd met een gat in het Nationaal Trainingscentrum voor de heren in Hoofddorp. ‘Dat probleem moest ik oplossen. Bij Pax zitten veel jongens van 12 en 13 jaar die akelig goed zijn. Dat is de levensader van het Oranje van de toekomst’, aldus Van Bokhoven die vervolgt, ‘dus moest ik op zoek naar een extra trainer/coach voor de KNGU en vond financiële steun daarvoor onder andere bij NOC-NSF. De aanstelling van Van Meldert is geen verrassing, want Van Bokhoven heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij Van Meldert graag aan zijn team zou toevoegen.

Wie betaalt?
Begin februari meldt de bond dat de Belgische Dirk van Meldert per 15 februari in dienst treedt als trainer/coach. De Belgische trainer zal primair worden belast met de coördinatie en uitvoering van het programma Herenturnen in Hoofddorp. Daarnaast zal hij een bijdrage leveren aan de nationale trajecten in voorbereiding op grote internationale juniorenevenementen.

Van Meldert is al sinds april 2018 betrokken bij de talentgroep van het herenprogramma in Hoofddorp. Schijnbaar was er toen wel financiële ruimte binnen S.V. Pax voor een extra trainer, maar bronnen melden dat de weekenden dat Van Meldert in 2018 al trainingen gaf bij de club, betaald werden door de KNGU.  Op de website van S.V. Pax staat Van Meldert overigens niet vermeld als trainer van de talentgroep. De website vermeldt dat de groep traint onder leiding van Rob Hartman.

Stevig C.V.
Van Bokhoven legt uit dat iemand als Van Meldert wel een heel stevig C.V. heeft, waarmee hij een welkome aanvulling is voor het Nederlandse trainersteam. Van Meldert combineerde zijn werk bij S.V. Pax met het werk als nationaal trainer damesturnen in Oostenrijk. Tot 2014 was Van Meldert in dienst bij de Gymnastiek Federatie Vlaanderen/Koninklijke Belgische Turnbond in verschillende functies t.b.v. het programma Turnen Heren. Ook heeft hij veel ervaring met het begeleiden van sporters op grote toernooien, waaronder de Olympische Spelen, WK’s , EK’s, de EYOF en de Youth Olympic Games.  Van Bokhoven denkt dat Van Meldert de juiste man is op deze plaats. ‘De junioren moeten wel aandacht krijgen. Tijdens het laatste WK werden ze 22e. Van Meldert leverde in België prima prestaties met de junioren van onze zuiderburen’. Van Bokhoven hoopt verder dat er voor Van Klink een “andere route” wordt gevonden. ‘Het aantal trainers ligt immers niet voor het oprapen. En Jos heeft een prima prestatie geleverd met Casimir Schmidt.’