Gunstige WK loting voor Nederlande turners

Zowel de Nederlandse heren als de dames komen tijdens het WK in Glasgow pas later in actie voor hun kwalificatieFIG draw 2015. Beiden zitten in de kwalificatie met Amerika. De heren komen in actie in subdivisie 7. Dit wordt niet als ongunstig ervaren als je weet dat de trainers zich eerder lieten ontvallen niet al te vroeg in het toernooi en op de dag in actie te moeten komen. Gezien het feit dat de mannen zich rechtstreeks willen plaatsen voor De Spelen is het niet onbelangrijk dat landen als Brazilië, Zwitserland, Duitsland, Oekraïne, Frankrijk en Korea voor hen in actie komen. Daarbij beginnen de mannen op vloer en turnen hun wedstrijd dus in de normale Olympische volgorde.
Subdivisie 7 komt als derde subdivisie in actie op dag twee van de heren. Dus later op de dag. Bondstrainer Bram van Bokhoven liet weten, ‘Dit is prima voor ons.’. In dezelfde subdivisie komt ook Amerika in actie, voor de Nederlandse supporters wel zo leuk. De Belgische mannen onder leiding van coach Gerard Speerstra komen een dag eerder in actie in subdivisie 3.

Voor de Nederlandse dames geldt eigenlijk hetzelfde. Alhoewel die niet zo hard de ambitie uitspreken om zich te kwalificeren, zal men niet ongelukkig zijn met de kwalificatie in subdivisie 10. Landen als België, Canada, Duitsland, Frankrijk en Australië hebben hun kwalificatie dan al achter de rug. De Nederlandse dames beginnen hun wedstrijd op brug.

Kwalificatie voor de Olympische Spelen.

615 Gymnasten komen in Glasgow in actie om hun tickets voor de Olympische Spelen van Rio te bemachtigen. Deze zijn verdeeld over 12 subdivisies voor de dames turnsters en acht subdivisies voor de heren turners. De dames turnen hun kwalificatiewedstrijden op 23 en 24 oktober. De heren turnen de kwalificatiewedstrijden in Glasgow op 25 en 26 oktober. Tijdens deze Wereldkampioenschappen gaat het niet alleen om de wereldtitels maar ook om de kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio. De beste 24 landen van het WK in Nanning strijden in Glasgow voor acht directe tickets in Rio. De beste acht teams uit de kwalificaties krijgen namelijk automatisch als team toegang tot De Spelen. De nummers 9 tot en met 16 plaatsen zich voor het Test Event in april 2016 waar de beste vier teams alsnog een ticket voor de felbegeerde Olympische Spelen krijgen.

Individuele kwalificatie voor de Olympische Spelen

Naast de acht beste teams kunnen in Glasgow ook individuele gymnasten al een ticket voor De Spelen bemachtigen. Medaille winnaars in Glasgow die niet van de acht gekwalificeerde landen komen plaatsen zich ook voor De Spelen van Rio. Landen die eindigen vanaf de 17e plaats in de kwalificatie mogen twee individuele gymnasten afvaardigen naar het Test Event in april. Andere landen die een deelnemer hebben in de All-around kwalificaties mogen daar één gymnast naar afvaardigen. Op deze manier krijgen nog veertig turners en turnsters de kans om tijdens het Test Event een ticket voor de Olympische Spelen te bemachtigen.