Geen finales turners 1e dag in World Cup Baku

De Nederlandse turners zijn er op de eerste kwalificatiedag van de World Cup turnen in Baku niet in geslaagd om finaleplaatsen te veroveren. Casimir Schmidt (vloer) en Frank Rijken (brug) kwamen nog het dichtst in de buurt van een finale: zij eindigden beiden op een tiende plek en zijn daarmee tweede reserve voor de finale op vloer (Schmidt) en brug (Rijken). 

Casimir Schmidt behaalde op vloer een score van 14,000 punten en eindigde daarmee op plek tien. Bram Verhofstad eindigde met 12,733 op de 25e plek in de kwalificaties op vloer. Op dat onderdeel plaatste Magdy Abdelrahman Elgamal uit Turkije zich met 14,733 punten als eerste voor de finale.

Frank Rijken eindigde met 13.966 punten op de tiende plek aan het onderdeel brug en is daarmee tweede reserve voor de finale van zaterdag. Rick Jacobs eindigde aan brug op plek 27 (11.300). You Hao uit China was met 15.000 punten de beste tijdens de kwalificaties aan brug.

Aan ringen kwamen Rick Jacobs (18e met 13.066) en Casimir Schmidt (22e met 12.733) niet in de buurt van een finaleplek. Regerend Olympisch kampioen Eleftherios Petrounias uit Griekenland plaatste zich als eerste voor de eindstrijd aan dat toestel (15.100).

Morgen volgen bij de heren de kwalificaties op de onderdelen sprong (zonder Nederland), voltige (Frank Rijken en Casimir Schmidt) en rekstok (Bart Deurloo en Epke Zonderland). De dames turnen vrijdag op balk en vloer. Sanne Wevers komt dan in actie op het onderdeel balk. De kwalificaties starten om 12:00 uur lokale tijd.

Turn(st)ers kunnen bij de wereldbekerwedstrijd in Baku punten verdienen voor het World Cup klassement (per toestel). De winnaars van het klassement verdienen een Olympisch ticket.