Elze Geurts turnt zich in Olympisch trajectteam

Elze Geurts turnt zich in Olympisch trajectteam

De Nederlandse dames turnden in Heerenveen, vanwege de coronamaatregelen achter gesloten deuren, een wedstrijd tegen het Belgische team. De wedstrijd was gelukkig voor de turnliefhebbers te volgen via een livestream. 

Op papier was deze wedstrijd een van de mogelijkheden voor de dames om een of meerdere van de objectieve limieten te turnen om opgenomen te worden in Tokyo 2021 trajectselectie. Niet onbelangrijk dus. Ware het niet dat de voormalig bondscoach Gerben Wiersma al een ruime voorlopige voorselectie heeft gemaakt waardoor er niet zoveel gymnasten overbleven die gebruik maakten van de mogelijkheid zich alsnog te kwalificeren. Alleen Elze Geurts maakte gebruik van die mogelijkheid. Voor haar gold een limiet van 53 punten om alsnog aan te sluiten bij het OS traject. Dat haalde ze net niet, maar toch is ze toegevoegd aan het Olympische trajectteam. De voorselectie bestaat uit; Sara van Disseldorp, Vera van Pol, Eythora Thorsdottir, Naomi Visser, Sanna Veerman, Tisha Volleman, Lieke Wevers, Sanne Wevers en Laura de Witt.
Sanna Veerman was afgemeld omdat ze nog last had van een Corona-infectie en Laura de Witt was afwezig omdat ze, gezien alle perikelen in de turnsport, tijdelijk een time-out heeft genomen.

EK selectie
Met het oog op het naderende EK was het natuurlijk ook een wedstrijd om te kijken hoe de dames die naar Basel zullen gaan er op dit moment voor staan. Waar je met het oog op de toekomst zou verwachten dat de KNGU een ‘team voor de toekomst’ zal laten afreizen naar Basel, heeft het er alle schijn van dat er gekozen wordt voor de routine van de bekende namen.

Resultaat
Het was nog niet allemaal scherp, maar Inhoudelijk zitten de dames al op een behoorlijk niveau. Zeker als je in overweging neemt dat er al tijden geen wedstrijd meer is geturnd. Je kon ook zien dat er hier en daar nog aan D-scores wordt gewerkt. Tisha Volleman turnde een nieuwe element op balk; een salto voorover dwars op de balk met afzet van één been. Haar trainer Nico Zijp was zeer tevreden over haar prestaties. Lieke Wevers maakte weer een sterke indruk en was gefocust. Knap. Foutjes zoals het missen van een paar combinaties op balk door Olympisch kampioen Sanne Wevers zijn vergeven op dit moment. Jammer is dat Eythrora Thorsdottir zich vrij snel blesseerde bij een dubbel gestrekte salto in haar vloeroefening. Maar achteraf lijkt alles mee te vallen.

 

Livestream
Na afloop kun je concluderen dat de poging om het publiek te betrekken bij de sport via de livestream een goed poging is. Al moet je als kijker wel een “diehard” turnfan zijn om een zit van zo’n tweeënhalf uur naar een zich traag voortslepende programma te blijven kijken. Daar komt bij dat je als kijker geen idee van het wedstrijdverloop hebt door het ontbreken van scores.