EK-WINST VOOR OEKRAÏENSE DAMES, MAAR ROEMEENSE IORDACHE LAAT ZICH WEER ZIEN

EK-winst voor Oekraïense dames, maar Roemeense Iordache laat zich weer zien

De Corona Cup was wellicht een betere naam geweest voor het ‘Europese turncircus’ dat afgelopen twee weken aan de Turkse kust was opgetuigd. Door de afwezigheid van Rusland en alle West-Europese landen mag het de naam Europees Kampioenschap eigenlijk niet dragen.

De winst ging bij de dames net als bij de heren naar de Oekraïne. De Roemeense dames lieten het in de finale liggen en moesten genoegen nemen met het zilver. Roemenië had zich met bijna 5 punten verschil ten opzichte van de Oekraïense dames afgetekend als beste gekwalificeerd. In de finale liep het echter anders. Een fout tijdens de brugoefening van Ioana Stanciulescu werd de Roemeense dames fataal. Een score van 9.800 kun je jezelf niet permitteren in een finale. De Hongaarse dames kwamen als derde in de finale en bleven dat ook in de finale.

Tekenend voor de waarde van het toernooi is dat het Luxemburgse team met slechts drie turnsters zevende werd (van de acht) in de kwalificatie. De geslaagde comeback van de Roemeense Larisa Iordache was het lichtpuntje van deze week.

Iordache terug

De 24-jarige turnster is jarenlang bestempeld als de toekomst van het Roemeense dames turnen. De eerste jaren als senior verliepen ook voorspoedig. Maar in 2015 raakte ze geblesseerd aan haar enkel. Het begin van een lijdensweg. Een jaar later brak ze een vinger tijdens een training. In 2017 turnde ze, geplaagd door blessures, nauwelijks nog een meerkamp. Halverwege 2018 sprak ze uit dat haar herstel erg langzaam ging en hield ze kans op een comeback op 50%. In september van dat jaar liet ze zich voor de derde maal opereren aan haar achillespees. 2019 werd ze door de medici hersteld verklaard en kreeg ze groen licht om weer te turnen op topniveau. Ze had het doel om het WK te turnen in Stuttgart maar dat kwam er niet van. Er zullen weinig turnsters zijn geweest die blij waren met het uitstellen van de Olympische Spelen, maar Larisa Iordache is een van hen. 2020 stond dan ook in het teken van volledig herstel. Dat leek vooralsnog voorspoedig te verlopen tot dat ze in oktober liet weten het Covid-19 virus te hebben opgelopen. De volgende tegenslag. Desalniettemin stond ze in het Turkse Mersin op de vloer. En verdienstelijk. Ze won goud op vloer en balk en zilver op sprong. Bovenop het zilver met het team.

TOESTELFINALES

Waar Iordach op sprong genoegen moest nemen met het zilver was het de Hongaarse Zsofia Kovacs die na twee sprongen het goud mocht omhangen. De Oekraïense Anastasiia Motak maakte het podium compleet. Die Hongaarse Kovacs had haar dag in Mersin, want ze behaalde ook het goud op brug. Dankzij een betere uitvoering bleef ze haar landgenoot Zoja Skekely met 0.300 voor. De Slovaakse Barbora Mokosova won het brons. Vervolgens was het de beurt aan Iordache. Ze behaalde het goud op balk en vloer. Op balk werd ze gevolgd door landgenootje Silviana Sfiringu en als derde kwam de Oekraïense Motak weer op het podium. Het zilver op vloer ging na Iordache verrassend  naar de Turkse turnster Goksu Uctas Sanli. Die had zich nipt als achtste voor de vloerfinale geplaatst. Een iets moeilijker oefening als in de kwalificaties én drie tiende hogere E-score zorgden dat ze het zilver mocht omhangen in eigen land. Het brons ging naar de Israëlische Lihie Raz die zich als vierde had gekwalificeerd.

Maar laten we niet te veel waarde hechten aan dit toernooi, maar vooral hopen dat de Roemeense Larisa Iordache werkelijk weer op de weg terug is naar haar topniveau. Dan kunnen we in Tokio in elk geval een concurrent bijschrijven in de strijd tegen de Amerikaanse Simone Biles.

advertentie