EK dit jaar belangrijker dan WK

Het Europees Kampioenschap is dit jaar belangrijker dan het Wereldkampioenschap zo vertelde bondscoach Gerben Wiersma. Hij zette tijdens de persbijeenkomst in Thialf uiteen waarom. Het grotere achterliggende doel is wederom kwalificatie voor de Spelen met een team. ‘Het is niet de bedoeling dat onze aanwezigheid met een team in 2016 een incident was’, zo lichte hij toe.

Om met een team in Tokio deel te nemen is kwalificatie bij de beste 12 landen tijdens het WK in Stuttgart noodzakelijk. Om in Stuttgart aan de start te komen moet het team zich in oktober, tijdens het WK in Doha, plaatsen bij de beste 24 landen. ‘Dat mag geen probleem zijn. We zullen daar op zeker spelen en geen risico’s nemen met belasting van de dames’, vervolgde Wiersma. Hij sprak overigens uit trots te zijn dat het geselecteerde team voor het EK bestaat uit maar liefst 4 dames die ook tijdens de Spelen in 2016 acteerden voor Nederland. En Tisha Volleman is zeker ook geen onbekende op dit niveau.

EK belangrijker
Het Europese Kampioenschap is belangrijker omdat daar nog wat te halen is volgens de bondscoach. ‘Het doel is een plaats bij de beste acht landen. Die turnen ook de landenfinale. Sinds 2010 hebben de Nederlandse dames geen teamfinale meer behaald. En onze ambitie is zelfs dat we een plek in de top zes halen’, aldus Wiersma. Hij voegde er aan toe dat het EK wordt geturnd in het format 5-3-3. Dat betekent dat iedere turnster die in actie komt wel moet score. Een bijkomend aspect van het EK is dat er in dat toernooi twee tickets vrij op naam te behalen zijn voor The European Games. En die kunnen heel interessant zijn voor de turnsters die in de toekomst Oranje op grote toernooien moeten vertegenwoordigen. Voor die dames is het van belang om internationale ervaring op te doen.

Mannen gaan voor een medaille
De ambities van de mannen ligt nog iets hoger. De Nederlandse turners gaan bij de EK in Glasgow voor een plaats bij de beste vijf in de landenwedstrijd. Maar bondscoach Bram van Bokhoven wil daarnaast minimaal één individuele medaille. Denk hierbij vooral aan Epke Zonderland en Bart Deurloo, terwijl Bram Verhofstad een outsider is.

‘Een plek in de top vijf is een verbetering van het beste resultaat tot nu toe. Dat was de zesde plek bij de EK van 2014 in het Bulgaarse Sofia’, legt Van Bokhoven uit. De EK voor de mannen is van 9 tot en met 12 augustus in het Schotse Glasgow, waar de vrouwen een week eerder in actie komen.