De motorische problematiek tijdens corona

De motorische problematiek tijdens corona

Wat in het verleden vanzelfsprekend was, staat in corona-tijd op losse schroeven. Sportwedstrijden die niet door gaan, schoollessen die toch online worden ingericht of sporttrainingen die uitvallen. Inmiddels zijn we acht coronamaanden verder en weten we in een aantal opzichten niet beter.

KINDEREN BEWEGEN STEEDS MINDER

Voor corona stond het motorische en fysieke welzijn van kinderen al onder druk. Met de auto naar school, spelletjes spelen op de tablet en hangen voor de tv, zijn gebruiken die ervoor zorgen dat er steeds meer kinderen motorisch onderontwikkeld zijn. Kinderen met overgewicht, kinderen die weinig plezier beleven aan in beweging zijn en kinderen die zichtbaar moeite hebben met touwtje springen, hinkelen of tikkertje spelen op het schoolplein.

‘Kinderen springen minder ver, minder hoog, rennen minder hard’, zegt Tim Takken, universitair hoofddocent aan het Wilhelmina Kinderziekenhuis, ‘hun spieren en krachtvermogen worden minder ontwikkeld, een voortvloeisel omdat we minder zijn gaan bewegen.’ Lees hier het hele artikel ‘Nederlandse kinderen zijn kampioen stilzitten’ van Tim Takken

Een goede conditie, een goede weerstand en het fysieke en mentale welzijn is misschien in coronatijd wel nog belangrijker geworden, maar tegelijkertijd mogelijk nog minder vanzelfsprekend. Er zijn verontrustende statistieken van voor corona en dus rijst de vraag: wat zullen ook op dit vlak de gevolgen zijn van corona? 

Aan het begin van de lockdown in maart omschreef De Vries, lector Gezonde Leefstijl, in een artikel in het AD al over een verband tussen “de sfeer van verveling en passiviteit thuis en het effect op de motoriek van met name kinderen in de leeftijd van 6 tot 10 jaar.”

Op dit moment mogen en kunnen kinderen en volwassenen nog sporten. Mogelijk onder aangepaste omstandigheden en uiteraard mist het perspectief van voorbereiden op wedstrijden. Tegelijkertijd geldt in de corona-sleur dat het een van de weinige activiteiten is die wel nog kan en mag. Kinderen zien hun vriendjes, kunnen veilig leren, maken stapjes, kunnen zich even uitleven, werken aan weerstand en conditie, verbeteren hun motoriek, voorkomen een achterstand én in de gymzaal voelt het nog een beetje als normaal. 

De gymsport als basissport en de turncoach vervullen een misschien nog wel belangrijkere rol dan voor corona. Gezamenlijk bieden we leuke, leerzame, veilige, gezellige, sportieve, motiverende en inspirerende lessen, waarbij kinderen in beweging komen en hopelijk de rest van hun leven door in beweging blijven!

Nathalie van den Beemt is bedenker en ontwikkelaar van het Kleuren Turnen.

Ben je geïnteresseerd in deze gedifferentieerde, gevarieerde en leuke manier van leren bewegen en leren turnen? Bezoek dan ook eens de website www.kleurenturnen.nl en laat je inspireren!