DE KRACHT VAN HET TEAM

DE KRACHT VAN HET TEAM

Goede relaties zorgen in een team voor top prestaties. Dat was – en is de kracht van het Nederlandse dames turnteam. Die kracht staat in dit Olympisch jaar onder zware druk. Hoe ga je daarmee om?

‘Samenkomen is een begin. Samen blijven is een kunst. Samenwerken op elkaars kracht een succes’

Stel als coach of bestuurder regelmatig dé essentiële vraag als het om een hecht team gaat: ‘Werken we in ons team met elkaar of voor elkaar?’ Als dat onduidelijk is, moet je beginnen met duidelijkheid te scheppen.

Gelukkig is er duidelijkheid gegeven m.b.t. het begeleidingsteam naar Tokio. De kunst is om daarna weer de draad op te pakken en aan vertrouwen en een nieuwe cultuur te werken. Met sporters die weer met zelfvertrouwen, zelfstandig en met passie aan die cultuur werken. Een cultuur met duidelijke kernwaarden als : plezier – passie – uitstraling en samen sterk. Samen kun je er sterker uit komen. Wat dat betreft kunnen we ook veel leren van de coronacrisis!

Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Koester de verschillen in je team of mensen om je heen. Het gaat altijd om een mix van doeners, gestructureerde werkers, creatieve mensen en een leider met visie en charisma. Dan komt het goed met het Nederlandse turnen.

Hoe herken je krachtige teams?

(Daad)krachtige teams en teams met chemie kun je goed herkennen. Ze laten dat (na corona …) vooral zien door:

  • veel lichamelijke contacten (handcontacten, knuffels).
  • veel bij elkaar staan en vaak in cirkels
  • attent zijn voor elkaar (helpen elkaar, veel “dank je wel”)
  • iedereen praat met iedereen
  • veel plezier en gelach
  • veel vragen en actief luisteren naar elkaar
  • korte energieke uitwisselingen; geen lange verhalen
  • veel oogcontacten 

Krachtige teams stralen dit uit. Ik hoop en verwacht dit de komende maanden weer te zien. 
Als een voorbeeld voor de nieuwe turncultuur gebruik ik de piramide van succes van ons ECO-Coach team:

Tjalling van den Berg:
ECO-Coach sc Heerenveen. Hoofdcoach ECO-Coach team Sportstad Heerenveen. Medecursusleider minor ECO-Coachen Hanze Instituut voor Sportstudies Groningen. Samen met Berber van den Berg auteur van het boek: “ECO-coachen A way of life’.

advertentie