De corona gevolgen voor aanbieders van turnkleding

Sinds half maart liggen de trainingen stil. Heel vervelend, maar het is niet anders. De lock-down heeft zeker zijn impact in het verenigingsleven. Sommige clubs hebben het organisatorisch en financieel moeilijk. Maar de gevolgen van het coronavirus in de turnwereld gaan verder dan de sporters en de clubs. Ook de leveranciers van turnkleding worden zwaar getroffen. Vanaf half maart is de verkoop van turnkleding zo goed als stil komen te liggen. De laatste weken begint de verkoop weer een beetje op gang te komen. Kortom ze delen in de malaise net zoals KLM, AirBNB of Wehkamp.

Verenigingsmerk TT Gymnastics
‘Vorige week kreeg ik nog een vereniging die vroeg of ik de levering van hun pakjes voor zeven jaar kon garanderen. Door de corona kan ik niks meer garanderen’, zegt Sander van Balen, directeur van TT Gymnastics. Het Utrechtse bedrijf stond tot voor kort bekend om haar service richting verenigingen. Eigen clubontwerpen liggen er op voorraad. Via een link konden leden zelf bijbestellen. Maar daar stapt het bedrijf nu noodgedwongen vanaf. Twee van haar vier stoffenleveranciers zijn ondertussen failliet. Hierdoor is de situatie voor TT Gymnastics flink veranderd.

Koop lokaal
In de winkelstraten zie je sympathie-acties zoals ‘koop lokaal’, maar de sportsector wordt hierbij totaal vergeten. Terwijl het een branche is die al te maken heeft met seizoensinvloeden. Hierdoor moet de omzet gemaakt worden in pakweg negen maanden. Daar zijn nu, als gevolg van virusuitbraak, nog eens drie tot vier maanden vanaf gehaald. Dat hakt er in voor deze bedrijven. En als we niet oppassen ligt alles over een aantal weken weer op slot.

Retour
De week na 16 maart ontving TT Gymnastics drie van de vier postzakken met verzendingen weer retour. Bestellingen werden geannuleerd. Sindsdien kabbelt het voort volgens Van Balen. Dan bedoelt hij dat het aantal bestellingen nog maar zo’n twintig procent is van wat het normaliter is. Hij heeft vier mensen moeten ontslaan. In afgeslankte vorm draait het bedrijf door. Maar wel volledig als webshop. ‘Alles wat in de webshop staat is te bestellen. Nog wel in andere kleurstellingen, maar geen andere ontwerpen meer naar eigen inzicht van de clubs’, zo laat Van Balen weten. Dat betekent ook dat het bedrijf geen telefonische helpdesk meer heeft, maar functioneert zoals elke webshopbedrijf tegenwoordig doet. 

Moreau en Milano
De situatie is ook herkenbaar voor Hesters.nl. Ook daar ligt het aantal bestellingen op een minimum. Hesters levert naast het Franse merk Christian Moreau sinds kort ook het Engelse Milano. De oudere turnsters kennen het merk nog wel. Vroeger was het o.a. sponsor van Roemenië, Rusland en natuurlijk Groot Brittannië.  ‘Dat moeten we nieuw leven in blazen’, vertelt eigenaar Gerard Speerstra. ‘Het is een mooi merk dat prima kwaliteit levert. Maar helaas gooit corona behoorlijk wat roet in het eten en hebben we geen glanzende start kunnen maken. Milano biedt moderne, gevarieerde en zeker niet onbelangrijk, betaalbare designs aan. We zijn blij dat we nu de combinatie van de merken Moreau en Milano kunnen aanbieden.’. 

China
Maar ook een aantal Chinese webshops heeft blijkbaar de weg gevonden naar Nederlandse clubs. Een aantal aanbieders uit het verre oosten werkt met dezelfde stoffenleveranciers als de bekende merken. Maar een aantal ook niet. De kwaliteit hiervan is dan ook niet te garanderen. Qua prijs lijkt het aanbod aantrekkelijk, alhoewel dat verschil met TT Gymnastics en Milano niet zo groot kan zijn. Echter moet een vereniging zich wel realiseren dat ze risico’s loopt met betrekking tot garanties en bijbestellingen. “Koop lokaal” zou je in dit geval moeten vertalen naar “koop bij de in ons land bekende merken en webshops”. Dan kun je over het algemeen terugvallen op de geldende garanties van Nederlandse webshops. Bovendien is het merendeel ook telefonisch bereikbaar.

Laten we hopen voor de aanbieders van turnkleding en op langere termijn uiteindelijk voor iedere gymnast, dat met het starten van de trainingen de verkoop van turnkleding weer aantrekt. Alleen op die manier hou je als sporter en als club voldoende keus aan prima turnkleding.