Creëer je eigen tegenslag!Creëer je eigen tegenslag!

Velen worden door tegenslagen gebroken, anderen leveren daardoor extreme prestaties.

Pep Guardiola, voetbalcoach: ‘Tegenslagen en fouten maken je sterker. Die houden je scherp. Ook als je gewonnen hebt, heb je fouten gemaakt. Het enige waar winnen goed voor is, is een goede nachtrust.’ De kunst in het coachen is om op de juiste manier de juiste tegenslagen op te werpen waardoor iedereen (ook de coach zelf!) beter gaat worden. 

De grootste mede- of tegenstanders zijn vaak de ouders en dan wel in het bijzonder de “Curling ouders”. Die vegen letterlijk en figuurlijk alle obstakels voor de voeten van de gymnasten (lees kinderen) weg. Tegenslag is dan een vreemd woord. 

Leer onze gymnasten (ook de hele KNGU!) om te gaan met tegenslag. In de praktijk: laat iedereen vooral buiten de comfortzone trainen en werken om zelfvertrouwen op te bouwen.  Varieer enorm en doe doorlopend onverwachte oefeningen of projecten. Juist door buiten je comfort te stappen, leer je grenzen te verleggen en ontdek je dat je veel meer kunt, dan je dacht. Wél eerst de moeilijkste weg kiezen.

Beloon excellente mislukkingen en bestraf middelmatige successen. Wanneer heb jij voor het laatst gelachen om een excellente fout? Denk nu eens terug aan je grootste blunder; voel je nog ergernis? Het resultaat wordt er echt niet anders van, dus zou ik er maar om lachen.

Het maakt niet uit wat je mee maakt, als je het maar mee maakt!

 Blijf je ondanks tegenslagen focussen op je doel. Laat je niet afleiden en spreek het doel hardop uit. Daarbij hoort commitment (toewijding). Commitment betekent goed trainen, slapen, eten, rusten en pijn kunnen lijden. Bij het laatste haken de meesten af. Visualiseer je oefening, de wedstrijd, de trainingen, het binnenhalen van een opdracht en de piekmomenten van je dag. Dat geldt ook voor de coach. Hoe sta je erbij? Wat straal je uit?

Uiteindelijk win je (soms na vele tegenslagen). Vier je winst, geniet ervan, maar verander snel. Bij winst liggen gemakzucht en arrogantie op de loer. Het is het uitgelezen moment voor een nieuwe droom! Leg de lat hoger in het programma voor zowel sporter, team als staf. Dit zorgt voor nieuwe energie.

Toen de gymnast in elkaar stortte, stonden de coaches radeloos. Ze hadden alles getraind, behalve de nederlaag.