Winnen en verliezen doe je samen…

Gepubliceerd in Turnsupporter 63, januari 2018

Het “Verhaal”
In het kader van kerst- en nieuwjaar worden vele boodschappen gepresenteerd. Dat zijn vaak fraai opgemaakte powerpoint-presentaties. Ik werd ook uitgenodigd door een oud-turnstudent van het CIOS Heerenveen om vooraf zijn presentatie op een prachtig scherm in de Epke Zonderland turnhal te beoordelen. Daar kreeg ik een geweldige powerpoint-presentatie te zien met heel veel informatie. Na afloop gaf ik hem kort de volgende feedforward: ‘Stop met al je slides boordevol gelikte informatie. Vertel je échte verhaal. Wat is er mooier om aan je publiek te vertellen over je droom. Spreek uit je hart. Deel iets dat je publiek wil ontvangen. Stel vragen. Gebruik passie, emotie en gevoel. Geen jargon!’

Hij schrok zich wezenloos maar had de moed om me een week later bij zijn echte presentatie opnieuw uit te nodigen. Daar vertelde hij over zijn droom en hoe hij met lef van niets iets had weten te maken. Ik raakte geboeid en kreeg kippenvel van het verhaal van 30 minuten. Na afloop vertelde ik hem: ‘Dit is het! Je hebt me in het hart geraakt. Dit verhaal blijft hangen en zal verder gaan en alleen maar sterker worden! Het zal eindigen in de categorie Sterke Verhalen of Sportmonologen…’.

Via spannende verhalen kun je een boodschap overbrengen die blijft hangen en dat is uiteindelijk de reden dat je iets presenteert.

Een van de mooiste verhalen vind ik het verhaal van de weg van de hele familie Wevers naar het goud in Rio. De reis van de heldin, maar vooral gebaseerd op een uniek geloof en samenwerking in het hele gezin. De staf erom heen onder leiding van bondscoach Gerben Wiersma functioneerde daarnaast excellent. Iedereen van die staf deelde daarna mee in de prijs tijdens de vele huldigingen. Want winnen doe je nooit alleen en verliezen ook niet…, topsport is in die zin bikkelhard. De echte topcoach is er vooral als er verlies is. Juist in slechte tijden staan de echte leiders op.

Welk spannend (Nieuwjaars)verhaal breng jij?
Verras door het vanaf nu anders te doen. Betrek mensen om je heen intensief bij veranderingen. Wie goed kan luisteren krijgt gemakkelijk veranderingen voor elkaar.

Zie optimisme als een morele
verplichting en dat niet alleen bij de
start van het nieuwe jaar.
Maar altijd en overal.