De vrijages en dating van KNGU 2.0

Gepubliceerd in Turnsupporter 54, december 2016

 

Moet de KNGU gaan vrijen en daten? Of zelfs vreemd gaan? Jazeker. Er zijn redenen genoeg om buiten de turnwereld te zoeken naar partners die opvallen en zich positief onderscheiden op het gebied van financiën, besturen, ondernemerschap, huisvesting en vernieuwing. Het doel? Dat iedereen binnen de turnsport, dus ook onze topsporters er beter van worden.

Zijn er al successen te melden van bonden die verder zijn, die een LAT-relatie onderhouden of zelfs al samenwonen? Ja, bijvoorbeeld die tussen triatlon, zwemmen en atletiek. Uiteraard zijn er meer kansen om bonden te koppelen zoals bijvoorbeeld: schaatsen en baanwielrennen of baanwielrennen en BMX.

Met wie moet de KNGU daten?
De KNGU is bij uitstek een basisbond, want turnen legt het fundament voor vele sporten. Het mooiste meisje van de klas dus! Een aantrekkelijke partij om iets mee op te bouwen. Mijn ervaring met kruisbestuiving met andere sporten, vanuit het turnen in de Epke Zonderlandhal, heeft geleid tot diverse convenanten en projecten. Bijvoorbeeld met sc Heerenveen en andere voetbalclubs, KNHS (dressuur en springruiters), schaatsers, korfballers en judo. Er liggen talloze mogelijkheden.

Afwachten is verliezen: stuur een aantrekkelijke ambassadeur van de KNGU – denk aan Herre Zonderland – op datingpad naar bijvoorbeeld de KNHS om koffie te drinken. Er komt altijd een vorm van samenwerking uit. Ook teamsporten kun je knuffelen. Korfbal bijvoorbeeld; dat drijft  op een dominante verenigingscultuur en op dat gebied kun je veel van elkaar leren.

High potententials
Ik zie ook een interessante uitdaging in het goed begeleiden van zogenaamde high-potentials, sporters die excelleren in welke sport dan ook. Steeds hetzelfde doen brengt het gemiddelde trainingsniveau omlaag en zorgt voor minder uitdaging. Ook dat gaat sportbreed op. Dus zorg ervoor dat toekomstige medaillewinnaars voldoende uitdaging en daarmee ontwikkeling halen uit hun programma. Breed-motorisch-opleiden is nu het verhaal. Interessante materie, waarbij er absoluut een rol is weggelegd voor het turnen, voor de KNGU dus! Ik geloof namelijk dat breed-motorisch-opleiden voorkomt dat sporters vroegtijdig afhaken.

Onze geweldig uitgeruste soft-turnhallen vormen een paradijs voor andere topsporters en coaches. Onze verenigingen kunnen duurzame verbindingen leggen met hun omgeving en daarmee ook de KNGU 2.0 inspireren. Be good and tell it. Ik weet dat turncoach Rob Stout bijvoorbeeld volleyballers in de zaal heeft en gymvereniging O&O in Zwijndrecht duurzaam en professioneel gerund wordt.

Waar een wil is, is de KNGU 2.0 op weg….