VINDEN – BINDEN – SCOREN

Gepubliceerd in Turnsupporter 61, november 2017

Samen met Berber heb ik een nieuw boek (ECO-Coachen A way of life) geschreven omdat we samen ontdekten dat een andere stijl van coachen meer succes opleverde. Bovendien vond Berber het oude boek te saai. Waarop ik de bal terug kaatste met “geef dan zelf aan hoe het beter moet”. Touché natuurlijk en voor we het wisten waren we bezig met het schrijven van een compleet nieuw boek. Met als doel om wetenschap, praktijk en eigen ervaringen op een inspirerende manier neer te zetten.

ECO-Coachen is ontstaan op het CIOS Heerenveen. Uit nieuwsgierigheid en interesse in elkaars werk ontstond er een kruisbestuiving tussen verschillende coaches en sporten. De daadwerkelijke start begon bij voetbal. Foppe de Haan kwam met zijn Jong Oranje selectie een aantal keren in de turnhal om eens wat anders te doen dan uitlooptraining. Vooral om het brein van de sporters een nieuwe prikkel te geven. Dit was met name fysieke kruisbestuiving met sporten als turnen, handbal, boksen, korfbal, rugby en judo die naar het voetbal werden vertaald. Foppe: ‘Ik zie Ryan Babel nog staan jongleren op de balk. Die dacht eerst “ze zijn gek”, maar toen hij begon kon je aan hem zien dat hij het fantastisch vond.’ Sindsdien is ECO-training een begrip geworden binnen de opleiding van sc Heerenveen.

Ook de mentale coaching is inmiddels geïntegreerd in de praktijk. Kik Pieri, topvoetballer sc-Heerenveen: ‘Wij krijgen ECO-Coaching één keer in de week in de turnhal. Daar leren we bijvoorbeeld onder hoge druk te presteren en meerdere oefeningen tegelijk uit te voeren. Uiteindelijk merk je aan je coördinatie in het veld dat het echt helpt.’

Het bleef niet bij voetbal. Ineens stonden er ruiters, shorttrackers, korfballers, schaatsers en vele andere (top)sporters in de turnhal. Sporters en coaches werkten aan eigen doelen, maar deden ook oefeningen samen met andere sporters. ECO-Coachen werd een unieke kruisbestuiving op gebieden van fysiek-mentaal en leefstijl.

Vanaf 2016 kwamen teams van defensie, bedrijven, provincie en mensen uit het sociale domein (bijstand, burn-out etc.) om te werken aan teambuilding, zelfontplooiing, doelen stellen en in hun kracht te staan. ECO-Coachen werd een begrip binnen en buiten de sport. Onze ervaring uit de topsport liet zien dat het stellen van doelen, coachen op doorzettingsvermogen en omgaan met succes en tegenslag, enorm waardevol waren.

De term ECO-Coachen is een aantal keren gevallen. Je zult je vast afvragen waar ECO-Coachen voor staat. ECO staat voor ecologisch: duurzaam coachen. Een leven lang fysiek en mentaal sterk. Het is een manier van leven. Tjalling: ‘Teveel afvallers in de ratrace naar de top, waaronder ook mijn dochter en oud topturnster Berber, hadden me de ogen geopend. Het was als ouder zwaar om op gepaste afstand het gevecht tussen vallen en opstaan te zien. Wat me opviel was dat we door onze manier van trainen afhankelijke sporters i.p.v. zelfstandige, zelfsturende sporters (lees; mensen) maakten. Niet alleen in het turnen, maar overal! Het vak van trainer en de opleidingen moesten op de schop. Een nieuw doel en uitdaging lag voor me: De ECO-Coach was geboren.’

ECO-Coachen bestaat uit drie fasen: Vinden – Binden – Scoren. Vind de kracht van jezelf, Bind je aan je doel en Scoor door verlies om te zetten in winst.

Wie naar buiten kijkt, droomt; wie naar binnen kijkt, wordt wakker.