HET CREA – SPEAKERS TEAM

Creatieve mensen zijn onafhankelijk, vasthoudend en gemotiveerd. Het zijn tegelijk ook vaak rebellen en niet makkelijk in de omgang. Humor is een wapen van hen. En intuïtie, instinct en emotie speelt een grote rol. Wanorde maakt ze niet nerveus. Integendeel: ze genieten ervan.

Zorg er dus voor dat in een organisatieteam ook zeker creatieve mensen zitten. Zo’n creatief figuur kan uitstekend de (mede-)presentator van een evenement zijn. Met zo’n “CREATEAM”, is er doorlopend vernieuwing in het presenteren.

Een bijzonder createam is het “CREA-SPEAKERS TEAM”.

 Wat presentatoren betreft maak ik onderscheid tussen televisiepresentatoren en wedstrijd- en evenementpresentatoren. Daarnaast is er ook onderscheid tussen sporttechnische en sfeerpresentatoren. Hier kan de turnsport nog flinke stappen voorwaarts zetten. De ‘show’presentatie van het WK in Glasgow 2015 was een stap in de goede richting. Het maakt van de gymnasten ‘Helden’. Ook in de Duitse Bundesliga speelt men af en toe met een duo-presentatie. Eén van achter de wedstrijdtafel en een tweede die de sporters direct na het beëindigen van de oefening interviewt. Dus niet een kwartier na afloop van de wedstrijd, maar direct na de oefening. Dan krijg je de sportemotie letterlijk uit de eerste hand. Vergelijk het met de interviews na de finish van een wielerwedstrijd. De beelden van een huilende Knetemann geïnterviewd door Mart Smeets staan nog op mijn netvlies.

Hans van Zetten alias “de stem” is vooral een sporttechnische presentator. Zijn historische kennis is fenomenaal. De NPO maakte bij verschillende wedstrijden al gebruik van co-commentatoren zoals bijvoorbeeld Gerard Speerstra. Van Zettens  kennis mag nooit verloren gaan en een masterclass van presentatoren zou onder zijn regie gestalte moeten krijgen.

Zitten er in de voormalig topsporters (van nu en 10-15 jaar geleden) nog potentiële presentatoren? Zowel sporttechnisch  als voor de achtergrond en sfeer? Als ik naar de 1e en 2e divisiewedstrijden kijk dan moet ik zeggen dat Maarten Kraneveld het zeker goed doet. Vlot en to-the-point. Een aanvulling zou zijn een extra presentator die, à la de Bundesliga – (soms) de sporters interviewt na afloop van hun oefening. Niet standaard, maar bij een bijzondere oefening, of een beslissende oefening in de wedstrijd. Dit zou een (lokale) presentator, lid van het CREA TEAM, die betrokken is bij de sport kunnen invullen.

Zonder creativiteit geen ontwikkeling, zonder ontwikkeling geen vernieuwing. Vernieuwen doe je elke dag!