‘GYMMEN IS WINNEN’

Een dag niet vernieuwen is een verloren dag

Gymmen is belangrijk, omdat gymnastiek de basis is voor nagenoeg alle takken van sport. Helaas is er een daling in de populariteit van gymmen. Wel is er groei in o.a. hardlopen, fitness, fietsen, hockey, (dames)voetbal, wandelen en golf. Vooral sporten die je flexibel kunt uitvoeren.

Er is meer keuze en dus concurrentie. Zo kwamen er de kunstgrasvelden, waardoor buitensport grote groei kreeg. Bij een ‘x’ aantal leden is een nieuw veld nodig. Gemeentes namen die norm over. Daarbij  kan men vaak minimaal 2 keer trainen en als extra een competitiewedstrijd. De bonus is ook vaak een eigen kantine.

De opkomst van fitness is vooral te danken aan de flexibiliteit. Ook is er de prijs voor die kwaliteit. Fitness is veel duurder dan onze gym-uurtarieven.

En gymmen dan?
We hebben boegbeelden: Sanne en Epke! Bart Deurloo komt eraan….Daar ligt het niet aan! Er zijn echter teveel kleine clubs met gemiddeld ongeveer 200 leden. Hockey bijvoorbeeld, heeft gemiddeld meer dan 700 leden. Daar is meer draagkracht, ook op gebied van bestuur. Binnen het gymmen is vaak zwakke PR en zijn de contributies laag. Wat niks kost heeft geen waarde! Onze trainers hebben recht op een goed salaris i.p.v. een “hamburgertarief”.

Ook horen onze accommodatie er ‘gelikt’ uit te zien. In elke gemeente  tenminste één gymsportcentrum voor gym, turnen, springen, freerunning, acrogym en dans met een clubkantine. Basisscholen maken daar ook gebruik van omdat eindelijk het besef ontstaat dat kinderen dagelijks meer moeten bewegen.

Schaal vergroten en professionaliseren zijn kernwoorden! Samenwerken met andere clubs en andere sporten.

Waarom kiezen voor gymsport
Je moet alle kinderen in Nederland zien te bereiken met gymmen, omdat gymmen veelzijdige fysieke, mentale en cognitieve ontwikkeling aan kan bieden. Gym geeft plezier in bewegen. Het wakkert allerlei mogelijkheden aan om succesvol te worden als individu in de samenleving. Bij gymmen is geen scheidsrechter nodig om respectvol met elkaar om te gaan. Daar worden ze mee opgevoed. Een prachtig voorbeeld daarvan is de fysiek-mentale opleiding van jonge voetballers van sc Heerenveen. De jeugd en ook individuele sporters van het eerste team maken daar wekelijks intensief gebruik van de faciliteiten van de Epke Zonderlandhal in de vorm van ECO-Coach trainingen.

Alles draait om het woord: Innoveren! We moeten de gymsport anders gaan aanbieden.

Zonder verandering geen vernieuwing en zonder vernieuwing geen vooruitgang!