Céline van Gerner mist WK in Doha

Ondanks dat Céline van Gerner deze zomer nog een groot aandeel had in de podiumplaats die de Nederlandse dames behaalden kon ze niet voluit turnen. De reden is een achillespeesblesure waar ze al sinds de Olympische Spelen van 2016 last van heeft. Ze heeft nu besloten zich nog deze maand te laten opereren. Hierdoor mist ze het WK in oktober in Doha.

Van Gerner koos bewust voor een ingreep in september 2018. Ze hoopt op deze manier klachtenvrij verder te kunnen opbouwen en een stevige teambijdrage te kunnen leveren in 2019. “Zo heb ik ruim de tijd om me voor te bereiden richting het WK van 2019 en kan ik hopelijk nog een stukje van het voorseizoen meepakken. Ik heb al lange tijd last van mijn achilles en heb verschillende onderzoeken gehad. De conclusie was eigenlijk steeds hetzelfde: als je er iets aan wilt laten doen, dan is dat mogelijk met een operatie,” vertelt ze.

De blessure zorgde ervoor dat ze de afgelopen periode niet voluit kon gaan op de onderdelen vloer en sprong. “Mijn linkerhiel is iets verhoogd en de slijmbeurzen raakten daar geïrriteerd. Daardoor trok de pijn mijn achilles in. Ik heb van alles geprobeerd, maar ik kwam qua mogelijke belasting telkens tot hetzelfde punt,” aldus Van Gerner.

Uitbouwen

“Het was een moeilijk besluit, maar ik wil het toch laten doen. Ik wil mijn programma nog meer kunnen uitbouwen. Ik wil meer kunnen, ben nog niet tevreden met mij niveau. Daarom ga ik nu onder het mes. Eigenlijk ben ik gewoon gezond. Dit is echt een operatie om ervoor te zorgen dat ik er uiteindelijk meer uit kan halen.”

Na de revalidatieperiode hoopt Céline dan ook gauw weer de draad op te pakken. “Ik hoef gelukkig niet al te lang op krukken te lopen en de revalidatie is relatief kort. Maar ik wil het wel goed aanpakken en het niet overhaasten.”

Uiteindelijk hoopt ze in het voorseizoen weer enkele wedstrijden mee te kunnen pakken. “Ik heb nog niet goed gekeken hoe of wat, maar er zijn best wat wedstrijden. Zoals de EK en de European Games. Een echte planning heb ik nog niet gemaakt. Eerst richt ik me op mijn revalidatie.”

School

Nu ze door de operatie even wat minder kan turnen, richt ze zich vooral ook op andere dingen. Zo is Céline onlangs begonnen aan de master in coaching aan het Cruyff Institute in Amsterdam. “Via Telesport heb ik een beurs gekregen om die opleiding te doen. Ontzettend tof natuurlijk. Ik wil heel graag andere mensen begeleiden. Of ik nou turncoach word of niet, ik denk dat ik sowieso heel veel kan leren van deze opleiding.”