Alleen de onzekere streeft naar voortdurende zekerheid

Alleen de onzekere streeft naar voortdurende zekerheid

Hoe ga je als coach om met de tegenslag van steeds maar uitgestelde en afgelaste evenementen. Het verstoort je voorbereiding en gooit je hele periodisering in de war. Kortom, je leeft voortdurend in onzekerheid en je doelen zijn weg. Hoe ga je als coach om met de perikelen en maatregelen rondom het damesturnen? En tot slot: wat heeft corona voor invloed op je dagelijkse leven? Allemaal bronnen om onzeker van te worden en je veerkracht te verliezen.

Eén ding is zeker: het zal nooit meer worden zoals het was. Coaches voelen het fundament van hun jarenlange werk onder zich wegzakken en proeven eenzaamheid en onzekerheid. Toch ga je door en volg je je passie. De uitdaging is: waar en hoe kan ik mijn veerkracht terug vinden. 

"Blessed are those who don't expect anything, because they never get disappointed"

Een aantal tips:
  1. Goede relaties

Goede relaties beschermen tegen mentale problemen. Reserveer in deze tijd extra aandacht voor je vrienden en durf om hulp te vragen. Reflecteer met collega-coaches en sporters. Help daarnaast anderen. Onderdeel van een groep zijn helpt ook prima.

  1. Fit zijn en blijven

Elke dag bewegen; minimaal een half uur bewegen helpt en uiteraard goed slapen (7 tot 9 uren op vaste tijden). Daarnaast aandacht voor mindful activiteiten: creatieve hobby, rust en meditatie momenten, dagboek moment, overdenken wat goed gaat, positief visualiseren naar de toekomst.

  1. Structuur

Zo snel mogelijk structuur aanbrengen in je dag. Dus op dezelfde tijd naar bed en uit bed, vaste momenten inplannen etc. 

  1. Betekenisvolle doelen

Nuttig is het om aan de slag te gaan met wat wel mogelijk is. Heldere praktische doelen per dag en genieten van elk succes. Vier het leven. Goed voor een positief brein. In het turnen kun je bij uitstek genieten van kleine stapjes en grote successen.

  1. Positieve lessen uit het verleden

Denk na hoe je tegenslagen uit het verleden omgezet hebt in winst. Tegenslag en verandering zijn een onderdeel van het leven en er is altijd iets wat je kunt beïnvloeden.  Al zijn het maar je eigen gedachten.

Ik denk wel eens aan het mooie Ierse spreekwoord:
Blessed are those who don’t expect anything, because they never get disappointed.
(Zalig diegenen die niets verwachten, want ze raken nooit teleurgesteld.)

Van trainer naar ECO-coach

Werk aan een nieuwe turncultuur waar de oude trainer een nieuwe ECO-coach is. Het is duidelijk dat we in onze opleidingen en scholingen accenten gaan leggen op de relationele coachvaardigheden.

Niet elke verandering is een verbetering, maar elke verbetering komt door een verandering

Tjalling van den Berg: ECO-Coach sc Heerenveen. Hoofdcoach ECO-Coach team Sportstad Heerenveen. Medecursusleider minor ECO-Coachen Hanze Instituut voor Sportstudies Groningen. Samen met Berber van den Berg auteur van het boek: “ECO-Coachen A way of life’.

 

Fotografie: Klaas Jan van der Weij